Tovább hízott a Debrecenbe érkező akkugyártó

Az autóipar messze legnagyobb akkumulátor beszállítója, CATL (mely Debrecenben épít évi 100 GW gyártási kapacitású gyárat) a tavalyi év első 11 hónapjában rekord mennyiségű, 165,7 GWh akkumulátort értékesített. A vállalat ezzel nemcsak az autóipar elsőszámú akksi gyártója, de a globális piacon is nagyobb részesedést szerzett.

A korábban csodaakkumulátort  ígérő, majd saját fejlesztésű szilárdtest akku kifejlesztésébe óriási összeget beforgató kínai Contemporary Amperex Technology (ismert nevén: CATL) sok hír központi szereplője. Nem is csoda, hisz a cég a maga nemében a világ legnagyobbja,  amit most már nem csak úgy kell érteni kell, hogy a CATL értékesíti a legtöbb villanyautós energiatároló rendszert a világon, hanem úgy is, hogy a vállalat globális piaci részesedése is nagyobb lett, mint bármikor korábban.

Bloomberg szúrta ki a szöuli székhelyű SNE Research piackutató és elemző frissített adatsorát, mely szerint a CATL ebben a szegmensben már több mint 37 százalékot birtokol. A tavalyi év első 11 hónapjának eladási adatait összesítve kiderült, hogy a kínai gyártó 2022-ben, a január-november közti időszakban 165,7 GWh akkumulátort értékesített. Ez csaknem háromszor annyi, mint a második helyre most előrelépő BYD (60,6 GWh), melyet az eddig ezüstérmes LG-Energy Solution (54,8 GWH) követ.

Az amerikai gazdasági lap híradása arra is kitért, hogy a fujiani központból működtetett CATL mindezt úgy érte el, hogy az utolsó negyedévben a fő megrendelői (a Volkswagen, a Geeky, a Nissan és a Tesla) összességében a vártnál kevesebb autót tudtak értékesíteni.

Az SNE Research arra is felhívta a figyelmet, hogy az elektromos autóakkumulátorok eladási mutatója novemberben kiugró mértékben kilengett: 70 százalékos emelkedést sikerült produkálni az előző év azonos időszakához képest. A novemberi bővülés 57,2 GWh méretű volt, aminek nagyságát, de a CATL Debrecenbe ígért gyárának ambícióit visszajelzi, hogy a magyarországi beruházással a cég az évi 100 GWh gyártási méretet célozza meg.

 

 

Címlapkép: CATL

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!