Németország újabb módszerhez folyamodik a szénenergiától való függősége csökkentése érdekében

Norvégia és Németország közös nyilatkozatott adott ki a zöld hidrogén szállításról és megújulók termelés növeléséről. A Norvégiából érkező alacsony szén-dioxid kibocsátású hidrogén segítene leválni a szénről a német iparnak, azonban ehhez egy hidrogénvezeték kiépítése a két ország között elengedhetetlen. Az egyezmény a két nyugati ország között előrevetít szélenergia, akkumulátor-technológia, valamint szén-dioxid-leválasztás és -tárolás területén való együttműködést is.

Norvégia és Németország csütörtökön közös nyilatkozatot írt alá a megújuló energia termelésének növeléséről és a zöld ipar fejlesztéséről – írja a Reuters.

A Norvégia és Németország által aláírt nyilatkozatok a hidrogén, az akkumulátor-technológia és a tengeri szélenergia, valamint a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás területén való együttműködés lépéseit vázolják fel – közölte Jonas Gahr Stoere norvég miniszterelnök és Robert Habeck német gazdasági miniszter.

Az Equinor norvég állami olajvállalat és az RWE német közműszolgáltató cég már korábban, csütörtökön közölte, hogy ipari értékláncot kívánnak kialakítani az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén előállítására és felhasználására.

Ez lehetővé tenné Németország számára, hogy csökkentse a szénenergiától való függőségét és ezáltal a CO2-kibocsátást, bár a közös beruházások feltétele egy hidrogénvezeték, amelyet jelenleg vizsgál az Equinor és partnerei, és amelynek célja Norvégia és Németország összekötése.

Norvégia tavaly óta megelőzte Oroszországot Európa legnagyobb gázszállítójaként, és az Equinor a legnagyobb exportőr, miután az orosz Gazprom leállította annak a gáznak a nagy részét, amelytől Európa korábban függött.

 

Címlapkép: Getty Images

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!