Új akkumulátoros energiatárolót dobott piacra a Rimac

A horvát elektromos szupersportkocsikat gyártó Rimac új területet hódítana meg. A cég új üzletága nagy kereskedelmi-, ipari- és hálózati energiatárolók gyártását fogja ellátni Zágráb melletti újonnan épülő gyárából. Az akkumulátor gyártás várhatóan 2025-től kezdődik 300 MWh-ás éves termelés kapacitással.

Zágráb közelében hamarosan új akkumulátorgyár fog épülni, ezúttal azonban nem egy ázsiai cég szeretne megtelepedni Európában, hanem egy teljes mértékben helyi kezdeményezésről van szó.

A beruházó nem más, mint az elektromos szupersportautóiról ismert Rimac Group százszázalékos tulajdonában lévő Rimac Technology, amely október 17-én leplezte le a SineStack névre keresztelt modulárisan bővíthető energiatárolóját.

A vállalat, amely a Jaguar, a Porsche az Aston Martin és más luxusmárkák elektromos modelljeihez szállít akkumulátorrendszereket, idén májusban indította útjára új üzletágát, a Rimac Energy-t, hogy beléphessen a hálózati, illetve ipari méretű energiatárolók, valamint az akkumulátorokkal integrált EV-töltők egyre zsúfoltabbá váló piacára is.

Roger Moorhouse, a Rimac termékmérnöki menedzsere egy varsói konferencián elmondta, hogy a termékük lítiumvas-foszfát (LFP) kémiájú cellákat használ, minden egyes egység 790 kWh energiatárolási kapacitással és 400 kVa kimeneti teljesítménnyel rendelkezik. Moorhouse szerint az akkumulátorok élettartama meghaladja a 12.000 ciklust, egy ciklus hatásfoka pedig eléri a 92%-ot.

A SineStack abban tér el a megszokott megoldásoktól, hogy egy elosztott architektúrájú akkumenedzsment-rendszert alkalmaz, amely minden 18 cellából álló blokkot külön-külön képes szabályozni.

Ez finomabb balanszolást, nagyobb redundanciát, nagyobb hatásfokot, hosszabb élettartamot jelent” – mondta Moorhouse. „Szilárd meggyőződésünk, hogy a hatékony energiatároló rendszer megvalósításának döntő tényezője az, hogy a rendszert teljesen integrált egységként tervezzük, ahelyett, hogy készen kapható akkumulátormodulokat, BMS-eket, invertereket és egyéb komponenseket raknánk össze” – tette hozzá.

A Rimac azt tervezi, hogy Zágráb közelében lévő új létesítményében kezdi meg az energiatárolók tömeggyártását, amelynek éves termelési kapacitása 2025-ben 300 MWh-ról fog indulni, ez egy évvel később 1 GWh-ra, majd később 10 GWh-ra fog nőni.

A Rimac Energy kezdetben nagy kereskedelmi, ipari és hálózati alkalmazásokhoz kínál majd megoldásokat, beleértve a megawattos töltéshez szükséges akkumulátoros megoldásokat is. A vállalat jelenleg több potenciális ügyféllel is tárgyal, köztük egy vezető megújuló energiával foglalkozó horvát vállalattal, amelynek célja, hogy akkumulátoros tárolási megoldásokat biztosítson nap- és szélerőművei számára. Az első kísérleti projektjüket várhatóan már jövőre üzembe fogják helyezni.

Címlapkép: Rimac
Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!