A QatarEnergy 27 éves gázszerződést kötött az Enivel

Katar és Olaszország 27 éves gázszállítási szerződést írt alá. A megegyezés értelmében a katari cseppfolyósított földgáz 2026-tól érkezik Dél-Európába, éves szinten legfeljebb 1,5 milliárd köbméteres mennyiségben.

A QatarEnergy katari állami olaj- és gázipari vállalat hosszú távú, 27 évre szóló szerződést kötött az olasz Eni energiavállalattal cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról Olaszországnak.

A QatarEnergy hétfői közleménye szerint Olaszországba 2026-tól évente legfeljebb 1 millió tonna (1,5 milliárd köbméter) cseppfolyósított földgáz (LNG) érkezik majd Katarból. Az LNG-t a Piombino kikötőjében található FSRU Italia úszó LNG-terminálon rakodják ki. Olasz közlés szerint a hétfőn bejelentett szerződés az ellátási források diverzifikációja révén hozzájárul Olaszország ellátásbiztonságához. Az Eni egy korábbi megállapodás keretében 2007 óta összesen 2,9 milliárd köbméter LNG-t importált Katarból.

Két héten belül ez volt a harmadik európai LNG-szállítási megállapodás Katarral. A QatarEnergy és a brit székhelyű Shell két hosszú távú megállapodást írt alá 27 évre, évi összesen 3,5 millió tonna LNG szállításáról Katarból Hollandiába. Ezt megelőzően a QatarEnergy két szerződést is aláírt a TotalEnergies-szel, legfeljebb évi 3,5 millió tonna LNG exportjáról szintén 27 évre. Ezek a szállítmányok a dél-franciaországi Fos Cavaou LNG-fogadó terminálhoz érkeznek.

 

 

Címlapkép: Getty Images

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!