Vad csapkodások az energiapiacon, most éppen szakad a gázár

Elindult az európai gázjegyzés lefelé. Az árfolyamcsökkenés az időjárásnak, a magas gáztározói szinteknek, illetve az ausztráliai LNG üzemekben létre jött megegyezésnek köszönhető. A hírek hatására a benchmarknak számító TTF front-havi jegyzése 50 EUR/MWh alá esett.

Igencsak nagy mozgásokkal teltek az utóbbi hetek a gázpiacon, miután előbb a Balticconector vezeték kiesése, majd az izraeli konfliktus aggasztotta a piaci szereplőket. Ezt követően azonban egyfajta noramlizálódás indult el a piacon, és ismét eltávolodni látszik a jegyzés a múlt héten látott 50 euró körüli árszintektől.

A holland TTF gáztőzsdén a következő havi földgáz ára ma már 8 százalékos mínuszban van, a múlt heti 56 eurós csúcshoz képest pedig már közel 17 százalékkal van alacsonyabban a jegyzés.

Ugyan októberben továbbra is jelentős, több mint 25 százalékos pluszban van a gáz ára, a mostani érték lényegesen alacsonyabb a tavaly ugyanezen időszakban elért 110-120 eurós megawattóránkénti szintekhez viszonyítva.

Az esést pedig az elmúlt napokban több tényező is támogatta:

  • Egyrészt, az ausztrál szakszervezeti szövetség jóváhagyta a Chevron két ausztrál LNG-létesítményére vonatkozó bérmegállapodásokat, véget vetve ezzel az elmúlt hónapokat jellemző sztrájkoknak.
  • Másrészt pedig az időjárás is kedvezően alakul, hiszen az elmúlt napokban tapasztalt lehülést követően a hőmérséklet visszatér az átlagos/átlag feletti szintekre, ami kedvező lehet a fogyasztás szempontjából.

Végül pedig azt is fontos kiemelni, hogy Európa sokkal felkészültebben várja a téli időszakot, mint tavaly, hiszen az uniós gáztárolók már szinte teljesen megteltek (98 százalék), így ha ugyan elő is fordulnak volatilis időszakok a gázpiacon, de alapvetően az ellátás nincs veszélyben. Nemrég egy londoni energiakonferencián erre a megnövekedett volatilitásra figyelmeztetett Anders Opedal, a norvég Equinor vezérigazgatója is.

 

 

Címlapkép: Shutterstock

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!