Az Nemzetközi Energia Ügynökség arra számít, hogy az olajkereslet lassulása 2024-ben is folytatódik

Az olajtermelő országokat tömörítő OPEC és a Nemzetközi Energiaügynökség (EIA) legutóbbi, decemberi, 2024-re vonatkozó olajkeresleti előrejelzései jelentősen eltérnek. Annak ellenére, hogy mind a két szervezet növekedést prognosztizál az EIA a makrogazdasági folyamatok miatt jelentős lassulást vár. Így a két napi fogyasztási várakozás között több, mint 1 millió hordós különbség van.

A Nemzetközi Energiaügynökség december 14-én közölte, hogy egyre több a bizonyíték a globális olajkereslet lanyhulására, és a lassulás várhatóan 2024-ig folytatódik, megerősítve ezzel az OPEC olajtermelő csoporttól merőben eltérő kilátásokat.

Az IEA szerint az olajpiaci hangulat az elmúlt hetekben visszafogottabb lett, még azután is, hogy az OPEC és az OPEC-en kívüli olajexportáló szövetségesek – együttesen OPEC+ – egyes tagjai november 30-án bejelentették, hogy a jövő év első negyedévében újabb önkéntes termeléscsökkentési körbe lépnek – írja a CNBC.

Az IEA legutóbbi havi olajpiaci jelentésében azt írta, hogy a globális kereslet 2023-ra napi 2,3 millió hordóval napi 101,7 millió hordóra emelkedik, megjegyezve, hogy ez az előrejelzés „elfedi a makrogazdasági környezet további gyengülésének hatását”.

Az energiaügynökség figyelmeztetett, hogy „egyre több a bizonyíték az olajkereslet lassulására”, és a bővülés üteme „drasztikusan lelassul”, a harmadik negyedévi 2,8 millió hordó/napról napi 1,9 millió hordóra 2023 utolsó három hónapjában. Előre tekintve az IEA szerint az olajfogyasztás növekedése jövőre az előrejelzések szerint a felére, napi 1,1 millió hordóra csökken, mivel a globális gazdasági növekedés a főbb gazdaságokban a trend alatt marad, és a Covid-19-hez kapcsolódó torzulások elhalványulnak.

IEA vs. OPEC

Az OPEC eközben jelentősen eltérő hangot ütött meg legutóbbi havi jelentésében. Az olajtermelői csoport, amely az elmúlt években gyakran került összetűzésbe az IEA-val olyan kérdésekben, mint az olajkereslet csúcspontja és az új készletekbe való beruházás szükségessége, december 13-án azt mondta, hogy továbbra is „óvatosan optimista” a 2024-es piaci dinamikát illetően.

Az OPEC az olajkereslet növekedésével kapcsolatos „eltúlzott aggodalmakat” okolta a nyersolajárak közelmúltbeli visszaeséséért, és fenntartotta a jövő évre vonatkozó, viszonylag magas olajfelhasználási előrejelzését.

Megerősítette a világ olajkeresletének 2023-as növekedésére vonatkozó kilátását, amely napi 2,46 millió hordó, ami nagyjából összhangban van az IEA előrejelzésével.

A jövő évre vonatkozóan az OPEC közölte, hogy a világ olajkeresletét napi 2,25 millió hordónak látja, ami változatlan az előző hónaphoz képest, de jelentősen magasabb becslés, mint az IEA 1,1 millió hordó/napra vonatkozó előrejelzése.

Címlapkép: Canva
Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!