Egy lépéssel közelebb az éjszakai napenergia-termelés

Bármilyen furcsán is hangzik, a napenergiát éjszaka is lehetséges hasznosítani, igaz egy kicsit másképp, mint a verőfényben. Az Új-dél-walesi Egyetem (UNSW) tudósai megtalálták a módját annak, hogy „befogják” a talajból éjszaka kiáramló energiát.

A koncepció alapja a talaj azon tulajdonsága, hogy a nappal elnyelt hőt, éjszaka infravörös fény formájában kibocsátja. Ezt az infravörös sugárzást fogja be az UNSW tudósainak berendezése és alakítja át elektromossággá.

Ez (a felfedezés) azt jelentheti, hogy megvalósíthatjuk a megújuló energia végső álmát: az éjszakák miatti megszakítások nélküli energiatermelést.

– állítják a kutatók

A hő mindig egy melegebb forrás felől egy hidegebb térség felé áramlik. Ahogy Ned Ekins-Daukes, a kutatócsoport vezetője mondja, a klasszikus napelem esetében a Nap jelenti a melegebb forrást, míg a napelem (vagy épp a talaj) a hűvösebb térség, mely elnyeli a hőenergiát. Éjszaka ez a termodinamikai jelenség megfordul, és a talaj válik a forróbb kibocsátóvá, ahonnan az infravörös fény visszasugárzik a világűrbe.

Persze azt hozzá kell tenni, hogy az éjjel visszasugárzott energia mennyisége jóval kisebb, mint amennyi nappal érkezik. A kutatók kísérleti berendezése egy normál napelem termelésének 0,001%-át tudta előállítani. Az „éjszakai napelem” fejlesztése még nagyon korai szakaszban van, de a mérnökök úgy vélik, hogy idővel az éjszaka termelt áram akár a nappali mennyiség 10%-át is elérheti. (Euronews)

 

 

Címlapkép: Greendex.hu

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!