Eurostat: az energia 37%-ka megújuló forrásból származik az EU-ban

Az EU-s statisztikai hivatal szerint az unió országai bruttó villamosenergia-fogyasztásuk 37%-át fedezték megújuló energiaforrásokból 2020-ban, ami 3%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. Ahogy viszont azt a Reuters cikke megjegyzi, az arányok regionálisan nagyon eltérő képet mutatnak.

Az élmezőnyt Ausztria és Svédország alkotja, ahol a villamosenergia-felhasználás több mint háromnegyedét tették ki a megújulók, míg 50% feletti részesedéssel még mindig a legjobbak között volt Dánia, Portugália, Horvátország és Lettország.

Magyarország a mezőny végén helyezkedik el – forrás: Eurostat

Velük szemben óriási lemaradásban van például Málta vagy Ciprus, illetve Magyarország is. Ezekben az országokban a 10%-ot is alig, vagy egyáltalán nem éri el a megújuló energiaforrások aránya.

Az adatokból az is kiderül, hogy a termelés kétharmadát a víz- és szélenergia adta, míg a harmadik legnagyobb forrás, a napenergia produkálta a legnagyobb növekedést. Míg 2008-ban az unió napenergiából származó termelése az összes megújuló csupán 1%-át tette ki, addig 2020-ban már 14%-on állt a mutató.

A napenergia bővülés a legmeghatározóbb, de részaránya még alacsony – forrás: Eurostat

A Reuters cikke arra is rámutat, hogy még a legjobbak is lemaradásban vannak az EU-n kívüli Norvégiától és Izlandtól, ahol összességében több megújuló energiát termelnek, mint amennyit felhasználnak. Ehhez persze hozzá kell tenni, hogy előbbi nagyon jelentős vízenergia-potenciállal, utóbbi pedig szinte végtelen geotermikus energia lehetőségekkel rendelkezik.

 

Címlapkép: Unsplash

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!