Energiapiac 2024: nyugodtabb vizekre evezünk?

Az elmúlt évek hullámvasútszerű energiaár-ingadozása a 2023-as mérséklődést követően 2024-ben tartósan csillapodni látszódik. Vajon kell-e még tartani elszabaduló áraktól, és érdemes-e energiahatékonysági beruházásba kezdeni a mostani helyzetben?

Az energiapiaci árak alakulását nehéz megjósolni, hiszen egy dinamikusan változó területről van szó, amit számtalan tényező befolyásol. A világpiaci események pillanatok alatt felboríthatják a stabilnak hitt piaci egyensúlyt. Mindenkit váratlanul ért a COVID, és senki nem látja előre, hogyan fog alakulni az orosz-ukrán háború, az izraeli-palesztin konfliktus, vagy, hogy miképpen fog megoldódni a vörös-tengeri kalóztámadások problémája.

 

Mire számíthatunk 2024-ben?

A kiszámíthatatlan tényezők ellenére a piac pozitív várakozással tekint 2024-re. Ha hosszú távon nem is lehet biztosra tervezni, rövid távon a jelenlegi árak stagnálására lehet számítani. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az energiahatékonysági terveket végképp el kellene felejteni. Sőt! Érdemes kihasználni a vihar előtti csendet, előregondolkozni, és elébe menni a következő piaci kilengéseknek. A jelenlegi piaci stabilizálódás tökéletes alkalmat kínál a cégeknek, hogy átgondolják energiastratégiájukat, és megalapozzák a következő évtizedek nyugalmát.

Mit jelent ez a cégek számára?

Az energiahatékonyság kapcsán Máté Gergőt, az energia beszerzések és auditok lebonyolításával, valamint az energetikai beruházások elősegítésével foglalkozó Greenergy Market Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

“Két olyan kiemelt terület van, amivel a cégeknek energiahatékonysági szempontból mindenképp érdemes foglalkozniuk. Ezek a saját, megújuló energiatermelés, – azaz erőművek telepítése, és a meglévő eszközeik hatékonyságának korszerűsítése” – mondta el észrevételeit a Greenergy Market Kft. ügyvezetője.

Naperőmű beruházás előtt meg kell vizsgálni a cég energiaigényét, és fel kell mérni, hogy vannak-e kiugró időszakok. Ideális esetben a fogyasztás kiegyensúlyozott. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a panelek tavasztól őszig a leghatékonyabbak, a téli időszakban pedig jóval kevesebb energiát termelnek.

Ennek ellenére termelőcégek esetében szinte minden esetben érdemes ezek beszerzésére időt és energiát szánni. Egy alacsony energiafelhasználású iroda esetében viszont már korántsem biztos, hogy ez a legjobb befektetés. Előzetes felméréssel könnyen kideríthető, hogy alkalmas-e a helyszín a beruházásra (van-e elegendő tető-/zöldfelület), várhatóan mennyi energia takarítható meg, és milyen megtérülésre lehet számítani.

Egyedi napelemes megoldások

Ha a helyszín kevés szabad felülettel rendelkezik, akkor is telepíthetők naperőművek, például a parkolók tetejére. Ha az elhelyezés kivitelezhetetlen, vagy nem termelne a rendszer kellő mennyiségű energiát, akkor is van lehetőség zöldáram-beszerzési megállapodásra (más néven PPA, Power Purchase Agreement). Ez a megújuló energiatermelőtől való vásárlást jelenti.

Jellemző indok a beruházások halogatására a forráshiány. Ma már ez is áthidalható, hiszen az utóbbi években Magyarországon is elindultak az utófinanszírozásos projektek. Ezeknél a telepítést nem kell előre megfinanszíroznia a cégeknek, a költségek a beruházásnak köszönhetően megtakarított összegekből kerülnek kifizetésre.

Mennyi idő alatt térül meg a befektetés?

“Azt, hogy egy adott cégnek konkréten mennyi idő alatt térül meg a beruházás, az az adott cég sajátosságaitól függ. Általánosságban viszont elmondható, hogy napelembe fektetni a mostani visszafogott számokkal kalkulálva is megéri. Bár a telepítés költséges, viszont a naperőművek ipari felhasználók esetében jellemzően 5-6 év használat alatt visszahozzák az árukat. A panelek élettartama legalább 25 év, – amit gyártói garancia is biztosít, – így a teljes élettartamuk alatt a napelemek használata sokszorosan megtérülhet ” – avatott be  minket Máté Gergő, a Greenergy Market Kft. tapasztalataiba.

Különösen megéri ezzel foglalkoznia azoknak a cégeknek, akiknél az energiahasználat jelentős szeletét tesz ki a költségstruktúrának. Ők tudnak leginkább profitálni a hatékonyabb energiafelhasználáson, és őket sújtja leginkább egy esetleges áremelkedés is.

A saját rendszer kiépítésével, a pozitív mérleg mellett plusz előnyként könyvelhető el a Magyar Villamosenergia Rendszertől (MAVIR) való részbeli függetlenedés is. Ez szabadabb, rugalmasabb energiahasználatot tesz lehetővé a cégek számára. Ez különösen akkor igaz, ha a cégek a naperőművek telepítése mellett az energiatárolásra is odafigyelnek. Így a megtermelt energia időjárástól függetlenül újrafelhasználhatóvá válik. Ez most kifejezetten aktuális kérdés, hiszen gazdasági társaságok 2024. február 5-ig állami támogatást is igényelhetnek zöldenergiatároló telepítésére.

A megújuló energiaforrásokba való beruházás emellett nem csupán a költségeket csökkentheti, de egy zöldebb, fenntarthatóbb jövő felé is elindíthat bennünket, ami szintén  fontos tényező.

(média partner: DLX MEDIA marketing ügynökség)

Címlapkép: Unsplash
Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!